Subtract

Subtracttunnelmechanism.jpg

 

 

A series of deliberate subtractions is used to create a 15 unit apartment building in Portland, Oregon, that meets zoning requirements while creating a striking place to live.


First, the setbacks are subtracted from the allowable building zone, then the front and back of the site are carved out for parking and for existing large trees. The three story volume is then carved further to create terraces for the upper units, and a courtyard is created to shield from street noise from a major thoroughfare. Corners of the building are carefully crafted in plan to create dynamic spaces, and lastly, large openings are carved into the building at an angle to create entry porches and shade from the south and western sun.

 

 

 

Timeline: 2019

Location: Portland, Oregon

Status: Design

 
finalGIF.gif
 
19_0723 aerial rendering.jpg
 
 
Early building sketch

Early building sketch

 
 
19_0729 West Elevation Rendering.jpg
 
 
 
Site plan conceptual sketch

Site plan conceptual sketch

 
 
19_0724 Subtract rendering 2.jpg
 
 
Early floor plan sketch

Early floor plan sketch